Overspel een traumatische gebeurtenis

Seksueel overspel is een van de meest traumatische gebeurtenissen die in een relatie kunnen voorkomen. Het vertrouwen dat je in je partner had is met de ontdekking in één keer weg. De gedachten van zijn lippen op de hare. Haar handen over zijn blote borst. En het idee dat dit zich afgespeeld heeft terwijl hij zei naar kantoor te gaan voor een laat overleg. Die weekenden met vriendinnen waren niet om te winkelen, maar om geheime afspraakjes vrij spel te geven. De vele zakenreizen bleken niet naar het buitenland, maar naar haar te zijn. De beelden van je partner met de ander kunnen zich aan je netvlies opdringen en uiterst pijnlijk zijn.

Je bent niet alleen het vertrouwen in je partner kwijt, maar ook in jezelf. Hoe kon ik het niet door hebben? Waarom ik heb ik het niet gezien? Waarom was ik zo stom? Al die vragen

die je jezelf keer op keer stelt. Het maakt je radeloos.
De antwoorden die je krijgt roepen nog meer vragen op.
Heeft hij haar gezien voor of na dat ik naar de verloskundige ben geweest op die dag? Was ze bij hem op onze 10de trouwdag? Stuurde ze hem al berichtjes tijdens de zomervakantie of begon het daarna?

Niet alleen je gezamenlijke verleden voelt in één klap anders, maar ook jullie gezamenlijke toekomst. Je raakt vertwijfeld en in tweestrijd. Blijven we bij elkaar? Kan ik hem nog vertrouwen? Ik haat hem, maar ik hou ook van hem. Ik wil dat je nu weggaat en ik wil dat je me nooit meer verlaat. Raak me niet aan en vrij met me.

De sociale factor speelt een grote rol. Wie weten het allemaal? Wie heeft er voor je gelogen? We hebben een smetteloze reputatie. Wat zullen de kinderen denken? En onze ouders, collega’s, de vriendengroep, andere moeders op het schoolplein…? Het drama is niet te overzien. Het overspel raakt zoveel meer dan alleen je vertrouwen. De eerste periode is chaotisch. Je lichaam raakt ontregeld, eten lukt amper en van slapen komt al helemaal niets. En juist nu moeten we met elkaar praten. Wat een ramp. Wat moeten we doen? Ik haat het wat je hebt gedaan, maar ik houd van je om wie je bent. Een grotere vertwijfeling is er niet.

In onze praktijk hebben we tijdens deze chaotische periode veel contact. Vaak is de relatietherapeut de enige die weet wat er speelt. De enige waarmee het koppel vrijuit wil praten en die zij deelgenoot willen maken. De partners geven zelf aan waar de meeste prioriteit ligt. Dat is het startpunt van een hechte en intieme periode waarin herstel en opnieuw naar elkaar toe groeien begint. Overspel is voor sommige relaties de reden tot echtscheiden. Voor sommige relaties is het echter het begin van een nieuwe en hechtere relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *