Op papier hebben we alles.

Als er iets is wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren, dan is het wel dat overspel meer om het lijf heeft dan alleen maar lust. De bekende relatietherapeut Ester Perel schreef er over:’ de verhouding bestaat in de schaduw van het huwelijk, maar het huwelijk bestaat ook in het middelpunt van de verhouding’. Wanneer het één stop, stopt ook het andere.

We leven in een wereld waarin we alles willen begrijpen. Er moet wel iets aanwijsbaar mis zijn in het huwelijk anders gaan mensen niet vreemd, maar wat als er geen eenvoudig aanwijsbare reden is? Wat als het niets met de bedrogene te maken heeft, maar alles met de overspelige partner zelf?

Overspel is een messteek voor een geoliede gezinsfabriek, maar ook een romantische liefde is niet ingeënt tegen het verraad wat overspel in zich heeft.

Ik merk in de praktijk dat er niet altijd iets mis is met de geoliede gezinsfabriek, dat zit eigenlijk vaak goed in elkaar, maar wat als dat nu juist het probleem is? Waarom zou je iets stuk maken wat goed en veilig is en waar al zo veel offers voor gedaan zijn. Alle risico’s die jullie samen al die jaren genomen hebben, de kinderen, de gemiste kansen, zijn angsten, stomme grapjes, haar onzekerheden, eenzaamheid, overwerken, studie, de auto’s, hypotheken, vrienden, allemaal keuzes die gemaakt zijn voor het gezin. En dan zet één van de twee alles ogenschijnlijk zomaar op het spel.

Waarom?! Het is in deze praktijk gehuild, gefluisterd, geschreeuwd en gevloekt. Waarom doe je dit? Meestal komt er geen direct antwoord; ‘ik weet het niet, het is een gevoel. Ik kan het niet uitleggen’.

Er is een sterke behoefte aan uitleg en er is een grote wens naar
een aanwijsbare schuldige om te kunnen begrijpen wat er is gebeurd.  ‘Jij maakt alles kapot voor een gevoel wat je niet kan uitleggen?’

Keurige, vriendelijke vaders, moeders, leuke en hulpvaardige vrienden of vriendinnen zitten op deze bank en allen waar je het totaal niet van verwacht. Soms ook jonge gezinnen met kleine kinderen, samen alles voor elkaar en dan dit!

Wanneer een goede, begrijpelijke verklaring uitblijft voor het overspel, ontstaat er een nieuwe donkere dimensie. Een dimensie die alles te maken heeft met verraad,
angst, pijn verdriet en consequenties. De overspelige partner heeft zijn partner buiten alle plannen gehouden en is op solotocht gegaan. Vaak is het geheim, het buitengesloten zijn de leugens het pijnlijkst. In deze donkere dimensie is de olie van de gezinsfabriek opgedroogd en loopt alles stroef. De romantiek is vergiftigd door een derde, er zijn gedeelde fantasieën en plannen geweest met een ander.

In deze crisisfase is relatietherapie helpend, misschien wel een redmiddel om escalatie te voorkomen. Het overspel gebeurde alleen, nu gaan we weer samen.
Laten we een paar stappen teruggaan, je zou het haast vergeten, maar ik mis je.

https://www.youtube.com/watch?v=Ed3K4z2kwHc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *