Ik voel met je mee. Echt!

In de praktijk ontmoet ik vaak koppels die denken te weten hoe hun partner zich voelt. Toch lukt het die partners niet om een diepgaande en emotionele verbinding met hun partner tot stand te brengen of te behouden. Voor een prettige emotionele verbinding is o.a. empathie nodig. Empathie is het vermogen je te kunnen verplaatsen in de gedachten van je partner, zijn of haar gevoelens en standpunten te begrijpen en je in je acties daarop volgend te laten leiden. Kortgezegd inleven en meevoelen.

Veel mensen denken dat zij empathisch zijn, maar vergissen zich. In werkelijkheid hebben veel mensen sympathie voor hun partner. Sympathie heeft als kenmerk medelijdend en vriendelijk te zijn, maar is zeker niet hetzelfde als empathie. Het grote verschil is dat het niet om jou gaat of je emoties, gezichtspunt en werkelijkheid, maar om die van de ander. Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden gaat in deze dus niet op. Je kunt namelijk niet je eigen gevoelens en emoties gelijk trekken aan die van je partner.

Voorbeeld van sympathie in een relatie: Je vriendin heeft een miskraam gehad en je kunt aan haar zien dat ze verdriet heeft. Je kunt naast haar zitten, liefdevol over haar rug wrijven en zeggen: “Morgen gaan we lekker samen een dagje op stap. Maken we er een mooie dag van en ben ik extra lief voor je. We weten nu tenminste wel dat je zwanger kunt worden.” Erg sympathiek en je probeert het beste te maken van een moeilijke situatie.

Voorbeeld van empathie in een relatie: Je vriendin heeft een miskraam gehad en je kunt aan haar zien dat ze verdriet heeft. Je kunt naast haar zitten, liefdevol over haar rug wrijven en zeggen: “Liefste ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik ben blij dat je het me vertelt. Er is niets wat ik kan doen om de situatie te veranderen.” Je kijkt haar aan zonder wat te zeggen, houdt haar vast en laat haar hoofd op je schouder rusten. Empathie is dus vooral niet het beste van de situatie maken, maar de situatie er laten zijn.

Meevoelen en inleven met onze partner doen we soms automatisch; denk maar aan gapen. De kans dat je direct ook moet gapen bij het zien van je gapende partner is extreem groot. Wanneer je ziet dat je partner hard zijn kleine teen stoot vertrekt ons eigen gezicht ook van de pijn.

Hoe leer je meer empathie te tonen naar je partner?

– Wees nieuwsgierig naar je partner
– Luister actief naar wat je partner je vertelt
– Vraag naar wat je partner bezig houdt en wat zijn/haar motivatie is
– Empathie komt van twee kanten, deel wat je voelt
– Gebruik geen vooroordelen en doe geen aannames

Wanneer jullie samen aan de slag gaan met bovenstaande punten vergroot je je empathie voor de ander en bouw je aan een veilige en vertrouwde relatie.

http://www.sterkers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *