Missionarishouding vs. Trapeze.

Als moeder merk ik dat patronen erg fijn kunnen zijn. Patronen komen voort uit logica, gevoed door herhaling en zijn eenvoudig van aard. Laten dat nu net de ingrediënten zijn die kinderhersenen goed kunnen verwerken. Mijn kinderen gedijen prima bij dezelfde juf en kijken graag voor de 80ste keer naar Disney’sCoco. Bij vier fragmenten wordt er enthousiast meegezongen en vlak voor het einde komt altijd de snik gevolgd door de verlossing van het lang en gelukkig einde.

Als volwassenen gaan we nog een stapje verder in het maken van patronen. We gaan steeds naar dezelfde supermarkt, halen dezelfde producten en rijden dezelfde route terug naar huis. Tot zover geen probleem zou je zeggen, maar daar begint het pas.
Patronen kunnen dodelijk zijn voor je relatie. Ze kunnen je het gevoel geven in een sleur te zitten. Je verandert als mens, je behoeften zijn op je 23ste anders dan op je 41ste.

Het gezegde luidt niet voor niets: ‘verandering van spijs doet eten’. Misschien vrijen jullie al 20 jaar in dezelfde missionaris houding terwijl je vrouw nu echt wel eens toe is aan wat variatie. Een gesprek aangaan om een patroon te doorbreken kan erg moeilijk zijn. Je zal de stoute schoenen aan moeten trekken om bovenstaand kwetsbaar onderwerp te bespreken en met goede argumenten moeten komen om je partner te overtuigen om nieuwe dingen te proberen. En daar gaan we weer, ook de manier waarop partners met elkaar praten is in een patroon. Misschien snijdt je vrouw steevast de moeilijke onderwerpen aan met: ‘lieverd, vanavond moeten we echt even praten’, dan weet haar man direct dat hij even goed moet opletten.

Verandering aanbrengen in patronen is ontzettend moeilijk. Het vergt geduld, aanmoediging en doorzettingsvermogen. Stel, je besluit boodschappen te doen bij een andere supermarkt waar toevallig net een kassa defect gaat en er daardoor lange wachtrijen ontstaan. Als het doorbreken van patronen niet beloond wordt, zijn we al heel snel geneigd om weer in ons oude patroon te vervallen en terug te keren naar onze eigen buurtsuper.

Het lijkt alsof onze hersenen beloond willen worden voor acties die zij niet gewend zijn uit te voeren. Na een kwetsbaar gesprek met haar man blijkt hij het eens te zijn met verandering van bed-patronen en voor je het weet oefenen jullie midden op de dag nieuwe onderdelen aan de trapeze. Samen nieuwe avonturen beleven. Dit klinkt geweldig, maar zelfs een ander rondje hardlopen in je eigen bekende stad laat je een deel van het park zien wat je nog niet kende. Je verandering wordt beloond.

Begin met kleine veranderingen waar je partner in mee kan gaan. Vraag degene die altijd kookt wat hij of zij wil eten en maak dit klaar. Haal een bordspel uit de kast op de standaard Netflix-dinsdagavond of laat vanavond tijdens het vrijen het licht aan om haar prachtige lijf weer eens goed te bekijken. Neem het initiatief en succes is verzekerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *