Fijne vakantie!

Vakantiepret of toch niet?

Het hele jaar hebben jullie gewerkt, kinderen (op)gevoed, gestudeerd en van werk naar school en van de hockey naar de supermarkt gerend. Yes! Het is weer gelukt om alles in goede banen te leiden. Nu is het tijd voor ontspanning. Op naar de Costa’s of een vakantie in eigen land! Het klinkt misschien raar, maar juist in deze weken van het jaar waarin ontspannen en plezier maken centraal staan, klappen de meeste relaties. Hoe komt dat nou eigenlijk?

Het hele jaar zijn jullie druk bezig bent met structuren en patronen, ofwel de manier waarop jullie samenleven en alles managen als man en vrouw, vader en moeder. Je hebt niet veel tijd of energie om echt met elkaar te praten over gevoelens, om irritaties uit te spreken, om je dromen en ambities te delen. Je bent simpelweg bezig in stand te houden hoe je dagelijks met elkaar functioneert. De scheefgroei in jullie relatie is dan minder zichtbaar en je gaat bij een onplezierig gevoel weer snel over tot de orde van de dag. Juist tijdens de vakantie waarin je minder om handen hebt en de gebruikelijke patronen en structuren ontbreken, zie je meer van je relatie dan je thuis ziet. Weggestopte ergernissen en frustraties steken ineens weer de kop op en lijker heviger dan voorheen. Gek eigenlijk dat pas op het moment dat je na gaat denken en daar de tijd voor hebt, de zaken je duidelijk worden.

Je wilt je ontspannen en genieten, maar je voelt je misschien helemaal niet zo blij en relaxed. Je komt eigenlijk helemaal niet zo fris en vol hernieuwde energie thuis. Het komt extra hard aan wanneer je de gevoelens die je ontdekte tijdens de vakantie niet weg kunt stoppen in het oppakken van jullie dagelijkse patronen.
Nu hebben wij mensen de rare gewoonte onze negatieve gevoelens te willen bewijzen. De vervelende gewoontes en irritaties en het gevoel van verwijdering van je partner groeit daarmee in rap tempo. Het zal je dan ook niet verbazen dat het aantal scheidingsmeldingen sterk piekt na de zomervakantie.

Of je nu wel of niet goed kunt praten over gevoelens, een relatiecoach kan na de vakantie van onschatbare waarde zijn. Een relatiecoach helpt je om tot elkaar te komen. Immers, je hebt je mening gevormd of bevestigd gekregen tijdens de vakantie en de kans op een ‘welles- nietes spelletje’ of ‘hij deed dit en zij deed dat’ is groot. Hoe reëel zijn jullie beelden van elkaar eigenlijk? Bovendien kan een coach je leren om meer te focussen op je gevoel. Houden van is vaak de basis die er moet zijn, maar die is vaak weggedrukt door andere gevoelens en gedachten.

Fijne vakantie!

Één reactie op “Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *